bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Chleb cebulowy z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis z kalendarza kuchennego sprzed kilku lat.

Chleb cebulowy z serem  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb cebulowy z serem

 

  • 42 g świeżych drożdży
  • 100 g otrębów pszennych
  • 1 łyżka miodu
  • 900 g mąki krupczatki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g sera: gouda, ementaler lub owczy
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 750 ml ciepłej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb cebulowy z serem
Drożdże, otręby, miód, wode wymieszać z 250 g mąki i przykryć czystą ściereczką i odstawić na kilka minut aż zakwas lekko "zaburzy się". Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia. Twardy ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, miękki pokroić w kostkę lub rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę, ser, sól oraz pozostałą część mąki dodać do przygotowanego zakwasu i wyrobić ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstaje od brze­gów misy. W przypadku gdyby ciasto się nadal nam kleiło do rąk wystarczy podsypać mąką. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Ciasto ponownie wyrobić, na posy­panej mąką stolnicy uformować bochenek i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blasze, w garnku lub innej duzej formie. Ja użyłam garnka rzymskiego. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30min. Piekarnik rozgrzać do 250st. Chleb włożyć do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyc temperaturę do 220st. Piec 70-80min. Wyjąć, przełożyć na kratke i ostudzić.
Chleb cebulowy z serem
chleb przed upieczeniem
Chleb cebulowy z serem
gotowy chleb po upieczeniu

Tagi:

sery ser chleb