kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb cukiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne i domowe pieczywo z dodatkiem startej cukinii. Idealny chleb do domowych kanapek. Polecam.

Chleb cukiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb cukiniowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb cukiniowy
Kawałek cukinii myjemy i ścieramy na tarce, posypujemy kilkoma szczyptami soli, mieszamy i przekładamy na cedzak.
Do miski przesiewany mąkę, wlewamy maślankę i dodajemy drożdże, cukier, chia, sól i odciśniętą cukinię.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyrabiamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy przynajmniej na 30 minut.
Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.
Chleb cukiniowy
Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Chleb cukiniowy
Startą cukinię przekładamy na cedzak i odsączamy.
Chleb cukiniowy
Do miski wkładamy wszystkie składniki na chleb i mieszamy.
Chleb cukiniowy
Wyrośnięte ciasto na chleb przekładamy do blaszki.