marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chleb domowy z ziaren słonecznika.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto na chleb wyrobić mikserem.Pozostawić ciasto na 20 min. Dać do formy i znów zostawić do wyrośnięcia.

Chleb domowy z ziaren słonecznika.

Składniki:

Chleb domowy z ziaren słonecznika.

 

  • 500 g.mieszanki do wypieku chleba,
  • 300 ml.zimnej wody(1 1/3 szklanki),
  • 7 g.suchych drożdży lub 15 g.świeżych(3 płaskie łyżeczki od her
  • baty),
  • 1 paczuszka łuskanego słonecznika.

Sposób przygotowania:

Chleb domowy z ziaren słonecznika.
1.Do głębokiej misy wsypać mieszankę do wypieku chleba,wlać
1 1/3 szklanki zimnej wody.
2.Dodaj 7g. suchych drożdży lub 15 g. świeżych.
3.Wyrabiać ciasto mikserem na wolnych obrotach do wymieszania
się składników,a następnie zwiększyć obrót przez 5 min.do uzyskania gładkiej konsystencji.
4.Zostawić ciasto pod przykryciem na 20 min.Potem wyjąć ciasto,uformować podłużny kształt i włożyć do podłużnej formy,wy-
-smarowanej tłuszczem.
5.Przykryć i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na godzinę.
6.Posmarować ciasto cienką warstwą białka i obsypać ziarnami
słonecznika,po czym wstawić do gorącego piekarnika temp.200-
220 st.C. na środkowy poziom i piec z ok.50 min.

Tagi:

chleb