Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb drożdżowy górski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Puszysty pszenny chleb drożdżowy, idealny na kanapki lub jako dodatek do drugiego dania typu leczo lub gulasz

Chleb drożdżowy górski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb drożdżowy górski

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy górski
Do misy robota wsypać 6 szklanek mąki i 2 łyżeczki soli. Dodać rozpuszczone masło i rozczyn przygotowany z wody, mleka, cukru i drożdży. Zagnieść jednolite ciasto i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do formy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 30 minut. Wystudzić na kratce.
Chleb drożdżowy górski
Do misy robota wsypać 6 szklanek mąki i 2 łyżeczki soli.
Chleb drożdżowy górski
Dodać rozpuszczone masło i rozczyn przygotowany z wody, mleka, cukru i drożdży.
Chleb drożdżowy górski
Zagnieść jednolite ciasto i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do formy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Chleb drożdżowy górski
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 30 minut. Wystudzić na kratce.

Tagi:

chleb pieczywo