Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb drożdżowy z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszny! Mięsisty, wilgotny, sycący chleb drożdżowy z ciecierzycą :) Koniecznie musicie spróbować!

Chleb drożdżowy z ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb drożdżowy z ciecierzycą

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z ciecierzycą
Do misy wsypać mąkę i sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać olej. Wlać do misy. Ciecierzycę zmiksować blenderem, wrzucić do misy. Wyrobić dokładnie elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto wyjąć na stolnicę. Zagnieść krótko, uformować bochenek. Przełożyć do keksówki (10x20cm), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Spryskać wodą, posypać sezamem i naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 35 minut. Wystudzić na kratce
Chleb drożdżowy z ciecierzycą
Do misy wsypać mąkę i sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać olej. Wlać do misy.
Chleb drożdżowy z ciecierzycą
Ciecierzycę zmiksować blenderem, wrzucić do misy. Wyrobić dokładnie elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Chleb drożdżowy z ciecierzycą
Ciasto wyjąć na stolnicę. Zagnieść krótko, uformować bochenek.
Chleb drożdżowy z ciecierzycą
Przełożyć do keksówki (10x20cm), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Spryskać wodą, posypać sezamem i naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 35 minut. Wystudzić na kratce