bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chleb dyniowy wg Bogusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Chleb dyniowy ma bardzo wspaniały smak i przede wszystkim kolor. Nie wymaga dużo pracy i jest bardzo łatwy.

Chleb dyniowy wg Bogusi

Składniki:

Chleb dyniowy wg Bogusi

Ciasto chlebowe:

 

  • 2 szklanki puree z pieczonej dyni

 

  • 2 szklanki letniej wody

 

  • 2 łyżki cukru

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Chleb dyniowy wg Bogusi
Z drożdży , niewielkiej ilości letniej wody,cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.

Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte chleby smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.