zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb dyniowy - pyszny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny chleb dyniowy - czyli ze świeżą dynią i pestkami dyni. Chrupiąca skórka i mięciutki środek. Do tego masełko i nic więcej nie trzeba.

Chleb dyniowy - pyszny

Składniki:

Chleb dyniowy - pyszny

 

Sposób przygotowania:

Chleb dyniowy - pyszny
Drożdże wymieszać z cukrem i wlać do nich wodę. Do miski wsypać mąkę, dodać pestki i dynię startą na bardzo drobnych oczkach oraz resztę składników. Wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość dowolny garnek wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto złożyć 3 razy i umieścić je w garnku, zostawić do wyrośnięcia.

Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać go do 210 stopni. Potem wstawić garnek z ciastem i piec chleb 60 minut w potem jeszcze 10 w 200 stopniach.

Po upieczeniu chwilę odczekać i wyjąć chleb z garnka, wystudzić na kratce.

Tagi:

pieczywo chleb