sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Chleb dyniowy z chia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny i zdrowy zamiennik zwykłego pszennego chleba. Pure z dyni nadaje mu wilgotności i delikatności, a nasiona chia dostarczają cennych składników.

Chleb dyniowy z chia

Składniki:

Chleb dyniowy z chia

Składniki

Sposób przygotowania:

Chleb dyniowy z chia
Drożdże kruszymy, mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Przesianą mąkę mieszamy z solą, pure dyniowym i rozczynem. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej wcześniej olejem.

Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.