edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 953]

Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bezglutenowy chleb na bazie mąki gryczanej. Szczypta kurkumy i mąka kukurydziana nadają mu słonecznej barwy.

Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem

Składniki:

Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem
W misce wymieszać obie mąki, drożdże, siemię lniane i przyprawy. Dodać letnią wodę i olej, wymieszać gładkie ciasto. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia.

Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza). Delikatnie wymieszane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, przykryć ją wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu wierzch posypać czarnym sezamem. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 15 stopni z termo obiegiem.



Przepis pochodzi z książki „Święta bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej. 

Tagi:

chleb pieczywo