jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Chleb gryczany na miodzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla tych, którzy lubią kasze gryczaną chlebek będzie smakował pysznie.Dodatek miodu gryczanego pogłębia gryczany smak

Chleb gryczany na miodzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb gryczany na miodzie

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb gryczany na miodzie
Mleko wlewamy do miseczki, dodajemy miód, płatki i pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 15 minutach,dodajemy pozostałe składniki chleba (zakwas, mąkę,sól - wyrabiamy do chwili, aż ciasto będzie odstawać od reki. Przekładamy ciasto do kosza na chleb i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy go na posypaną maką formę i wstawiamy do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 20 minut pieczemy w temp. 220 stopni, potem zmniejszamy płomień i pieczemy jeszcze około 60 minut. Możemy zwilżyć wodą skórkę, będzie ładniejsza.
Chleb gryczany na miodzie
potem zmniejszamy płomień
Chleb gryczany na miodzie
Chleb mieszamy dokładnie
Chleb gryczany na miodzie
odstawiamy w ciepłe miejsce.

Tagi:

mak chleb