Chleb indyjski naan

hgg - Przepis na: Chleb indyjski naan offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
Chleb indyjski naan
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 6708

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody.


czas:

Chleb indyjski naan - SKŁADNIKI:

Chleb indyjski naan - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Połączyć z drożdżami i mąką, wymieszaną z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodać jogurt, posolić, wymieszać i wyrobić tak, aby ciasto miało luźną konsystencję. Ponownie odstawić do wyrosnięcia na 3 godz. Z ciasta uformować 4 podłużne i płaskie placki, posypać czosnkiem, wiórkami masła i lekko je wgnieść w ciasto. Przełozyć do formy i piec 40 min w  temp 200 st.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chleb indyjski naan (strona 1 z 1)  
Gość

gość
gość

2008-06-23 01:57
Mistrzu, 3 paczki drożdży na 50 dag mąki?! Chyba trzeba tu coś poprawić :[
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mloda kucharka
gość

2009-01-26 00:39
pieklam 40 minut- twarde jak kamien
- nie korzystajcie z tego przepisu- masakra
Skomentuj
Oceń:
0
fidel911

fidel911
offline

2010-01-26 13:37
Czy wogóle jadłeś kiedykolwiek prawdziwy naan??

Każdy Hindus by się obraził, gdyby usłyszał, że do naan dodaje się drożdże, masło, jogurt, czy cukier.

Z tego co mi wiadomo, to jest to tylko mąka z ciecierzycy (gram flour), woda i sól.

Jest też druga wersja z kolendrą i czosnkiem, ale jest to tylko udziwnienie z myślą o cywilizacji zachodu.

PS: Wiem to z pewnych źródeł, mam wielu znajomych z Indii, Bangladeszu, Pakistanu w tym również z Kaszmiru i we wszystkich tych państwach je się ten rodzaj pieczywa, zawsze jest ono podawane na ciepło, ponieważ jest wyciągane ze specjalnego pieca chlebowego, do którego ścianek (od wewnętrznej strony) przykleja się uformowane ciasto. Pieczywo to je się do każdego Curry, ale również w naan podaje się Doner Kebab, a nie w Pita jak to się robi w Polsce ;/
Skomentuj
Oceń:
0
Garnek

Garnek
offline

2012-04-15 15:34
Dokladnie. Naan to nic innego jak staropolski podpłomyk - a w każdym razie bardzo podobny w smaku i konsystencji. NIe słuchajcie kucharzy z Bożej łaski, tylko zapytajcie swoją babcię jak to się robi. Zwykle to 5 minut pracy, a przyrządzić można nawet na patelni (przykrytej)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Pszenny chleb z suszonymi drożdżami Chleb z ricottą i czarnuszką Chleb z mąką kukurydzianą na poolish
Chleb wiedeński Marchewkowy chleb Chleb pszenno-owsiany z ziołami
Grahamki z ziarnami Maślano makowe bułeczki z nutą pomarańczy Japoński chleb mleczny
Chleb bez drożdży i mąki Bułeczki z kalafiorem Bułeczki z jogurtem wg Megg

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane