Chleb indyjski naan

hgg - Przepis na: Chleb indyjski naan offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
Chleb indyjski naan
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 6708

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody.


czas:

Chleb indyjski naan - SKŁADNIKI:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag drożdży
  • 3/4 szkl jogurtu
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w paseczki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki soli

Chleb indyjski naan - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Połączyć z drożdżami i mąką, wymieszaną z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodać jogurt, posolić, wymieszać i wyrobić tak, aby ciasto miało luźną konsystencję. Ponownie odstawić do wyrosnięcia na 3 godz. Z ciasta uformować 4 podłużne i płaskie placki, posypać czosnkiem, wiórkami masła i lekko je wgnieść w ciasto. Przełozyć do formy i piec 40 min w  temp 200 st.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chleb indyjski naan (strona 1 z 1)  
Gość

gość
gość

2008-06-23 01:57
Mistrzu, 3 paczki drożdży na 50 dag mąki?! Chyba trzeba tu coś poprawić :[
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mloda kucharka
gość

2009-01-26 00:39
pieklam 40 minut- twarde jak kamien
- nie korzystajcie z tego przepisu- masakra
Skomentuj
Oceń:
0
fidel911

fidel911
offline

2010-01-26 13:37
Czy wogóle jadłeś kiedykolwiek prawdziwy naan??

Każdy Hindus by się obraził, gdyby usłyszał, że do naan dodaje się drożdże, masło, jogurt, czy cukier.

Z tego co mi wiadomo, to jest to tylko mąka z ciecierzycy (gram flour), woda i sól.

Jest też druga wersja z kolendrą i czosnkiem, ale jest to tylko udziwnienie z myślą o cywilizacji zachodu.

PS: Wiem to z pewnych źródeł, mam wielu znajomych z Indii, Bangladeszu, Pakistanu w tym również z Kaszmiru i we wszystkich tych państwach je się ten rodzaj pieczywa, zawsze jest ono podawane na ciepło, ponieważ jest wyciągane ze specjalnego pieca chlebowego, do którego ścianek (od wewnętrznej strony) przykleja się uformowane ciasto. Pieczywo to je się do każdego Curry, ale również w naan podaje się Doner Kebab, a nie w Pita jak to się robi w Polsce ;/
Skomentuj
Oceń:
0
Garnek

Garnek
offline

2012-04-15 15:34
Dokladnie. Naan to nic innego jak staropolski podpłomyk - a w każdym razie bardzo podobny w smaku i konsystencji. NIe słuchajcie kucharzy z Bożej łaski, tylko zapytajcie swoją babcię jak to się robi. Zwykle to 5 minut pracy, a przyrządzić można nawet na patelni (przykrytej)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Chleb długowyrastający Cukiniowy chleb na jogurcie Bułeczki weneckie
Chlebek drożdżowy z suszonymi pomidorami Bułki greckie Tiropsomo Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym
Najlepsze kajzerki Bułki z otrębami żytnimi i siemieniem lnianym Włoskie drożdżówki z suszonymi pomidorami.
Bułeczki z pieczarkami Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia Chleb z ziemniakami i jajkiem na zakwasie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane