Chleb indyjski naan

hgg

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
Chleb indyjski naan
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 6708

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody.


czas:

Chleb indyjski naan - SKŁADNIKI:

Chleb indyjski naan - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Połączyć z drożdżami i mąką, wymieszaną z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodać jogurt, posolić, wymieszać i wyrobić tak, aby ciasto miało luźną konsystencję. Ponownie odstawić do wyrosnięcia na 3 godz. Z ciasta uformować 4 podłużne i płaskie placki, posypać czosnkiem, wiórkami masła i lekko je wgnieść w ciasto. Przełozyć do formy i piec 40 min w  temp 200 st.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chleb indyjski naan (strona 1 z 1)  
Gość

gość
gość

2008-06-23 01:57
Mistrzu, 3 paczki drożdży na 50 dag mąki?! Chyba trzeba tu coś poprawić :[
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mloda kucharka
gość

2009-01-26 00:39
pieklam 40 minut- twarde jak kamien
- nie korzystajcie z tego przepisu- masakra
Skomentuj
Oceń:
0
fidel911

fidel911

2010-01-26 13:37
Czy wogóle jadłeś kiedykolwiek prawdziwy naan??

Każdy Hindus by się obraził, gdyby usłyszał, że do naan dodaje się drożdże, masło, jogurt, czy cukier.

Z tego co mi wiadomo, to jest to tylko mąka z ciecierzycy (gram flour), woda i sól.

Jest też druga wersja z kolendrą i czosnkiem, ale jest to tylko udziwnienie z myślą o cywilizacji zachodu.

PS: Wiem to z pewnych źródeł, mam wielu znajomych z Indii, Bangladeszu, Pakistanu w tym również z Kaszmiru i we wszystkich tych państwach je się ten rodzaj pieczywa, zawsze jest ono podawane na ciepło, ponieważ jest wyciągane ze specjalnego pieca chlebowego, do którego ścianek (od wewnętrznej strony) przykleja się uformowane ciasto. Pieczywo to je się do każdego Curry, ale również w naan podaje się Doner Kebab, a nie w Pita jak to się robi w Polsce ;/
Skomentuj
Oceń:
0
Garnek

Garnek

2012-04-15 15:34
Dokladnie. Naan to nic innego jak staropolski podpłomyk - a w każdym razie bardzo podobny w smaku i konsystencji. NIe słuchajcie kucharzy z Bożej łaski, tylko zapytajcie swoją babcię jak to się robi. Zwykle to 5 minut pracy, a przyrządzić można nawet na patelni (przykrytej)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Ekspresowe bułeczki z sezamem Domowy chleb tostowy Chleb z ziołami
Pszenny chleb na zakwasie z babką płesznik Chleb 12-godzinny Bułeczki z kawą zbożową
Prosty chleb wieloziarnisty Chleb na żurku staroploskim Ciasto wytrawne z cukinii
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie Chleb pszenno- żytni Bagietki pszenne z sezamem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane