Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb Kielecki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jeden z najlepszych chlebów na zakwasie! Wilgotny, mięsisty, wspaniały! Polecam Wam chlebek z dodatkiem ziemniaków i maślanki :)

Chleb  Kielecki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb Kielecki

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb Kielecki
Gotowane ziemniaki pognieść widelcem. Wrzucić do miski. Dodać maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej oraz aktywny zakwas. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Następnego dnia rano do misy wsypać mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Dodać wymieszany zaczyn i zagnieść ciasto (jeśli maślanka była gęsta, będzie trzeba dodać wody, ok 100-150g).Odstawić na 4 godziny do wyrastania. Następnie przełożyć do formy o średnicy 21cm i przykryć ściereczką. Odstawić na 2 godziny. Naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut z parą, następne 30 minut w 200 stopniach bez pary. Wystudzić na kratce
Chleb  Kielecki
Gotowane ziemniaki pognieść widelcem. Wrzucić do miski. Dodać maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej oraz aktywny zakwas. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Chleb  Kielecki
Następnego dnia rano do misy wsypać mąkę pszenną i żytnią oraz sól.
Chleb  Kielecki
Dodać wymieszany zaczyn i zagnieść ciasto (jeśli maślanka była gęsta, będzie trzeba dodać wody, ok 100-150g).
Chleb  Kielecki
Naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut z parą, następne 30 minut w 200 stopniach bez pary.