Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Chleb kubański najszybszy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb Kubański to świetne rozwiązanie dla każdego wielbiciela świeżego domowego pieczywa, który ma ograniczony czas i silną potrzebę kucharzenia. Przepis idealny

Chleb kubański najszybszy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb kubański najszybszy

 

Sposób przygotowania:

Chleb kubański najszybszy
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dzięki czemu napowietrzamy ją. Dodajemy do niej drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Następnie do miski dodajemy gorącą wodę i intensywnie miksujemy. Miksujemy przy użyciu końcówek świderków, do ciasta drożdżowego. Powinno nam to zająć około 10 minut, a ciasto po wyrabianiu powinno być elastyczne i odchodzić od ścianek miski. Wyciągamy mikser a miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy chleb do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po upływie czasu wyrastanie ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować chleb i posmarować wodą połączoną z oliwą. Wstawić do zimnego piekarnika i włączyć do na 190 stopni C. Piec około 40 minut, do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.
Chleb kubański najszybszy
Ciasto po połączeniu składników, przed wyrastaniem
Chleb kubański najszybszy
Wyrośnięte ciasto chlebowe, drożdże zadziałały pod wpływem ciepła i cukru
Chleb kubański najszybszy
Wyrośnięte ciasto przełożone na formę do pieczenia
Chleb kubański najszybszy
Chleb kubański chwilę po wyjęciu z piekarnika

Tagi:

chleb pieczywo