cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chleb mieszany na zakwasie z nasionami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezwykle łatwy i niezwykle smaczny chlebek mieszany z dodatkiem nasion lnu i kminu rzymskiego

Chleb mieszany   na zakwasie z nasionami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb mieszany na zakwasie z nasionami

 

  • I zaczyn:

 

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej razowj
  • 100 g letniej wody
  • składniki dokładnie wymieszać i pozostawić na 12-14 godz / u mnie na całą noc/

 

  • II ciasto właściwe:

 

  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej typ 500
  • 250 g letniej wody
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant/można zrezygnować,ale przedłuży się czas wyrastania ciasta/
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki nasion lnu
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • oliwa i otręby pszenne do foremki

Sposób przygotowania:

Chleb mieszany na zakwasie z nasionami
Do głębokiego naczynia wsypać obie mąki, wodę /z drożdżami/, zaczyn, miód i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników. Dodać sól, nasiona lnu , kminu i kontynuować wyrabianie ciasta ok.5-6 min. /ciasto jest dość luźne i kleiste/. Naczynie z wyrobionym ciastem przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /u mnie trwało to ok.2 godz/ przełożyć je do natłuszczonej i dokładnie obsypanej otrębami foremki /30-10cm/. Wyrównać wierzch drewnianą łyżka namoczoną w zimnej wodzie, posypać nasionami lnu lub kminu i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Foremką można włożyć do dużego foliowego worka lub przykryć ściereczką. Po upływie ok 2 godz. /ciasto powinno wypełnić foremkę/ wstawić chlebek do zimnego piekarnika i nastawić temp.na 200 st.C. na 50-60 min. /po 30 min. obniżyłam temp. do 190 st.C, a wierzch chleba spryskałam wodą/.W czasie pieczenia chlebek jeszcze ładnie wyrósł ,a po upływie 50 min. przyrumienił się i mogłam go już wyjąć z piekarnika. Upieczony chleb należy wyjąć z foremki i wystudzić na kuchennej kratce.
Chleb mieszany   na zakwasie z nasionami
Zaczyn i pozostałe składniki wystarczy dokładnie wyrobić drewnianą łyżką.
Chleb mieszany   na zakwasie z nasionami
Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki obsypanej otrębami pszennymi i wstawić do zimnego piekarnika.
Chleb mieszany   na zakwasie z nasionami
Upieczony chleb wyjąć z foremki i przestudzić na kuchennej kratce.
Chleb mieszany   na zakwasie z nasionami
Chlebek kroić po dokładnym przestudzeniu.

Tagi:

ciasto chleb