bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chleb mleczny na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczny chleb pszenny, na naturalnym zakwasie . Jest miękki i długo zachowuje swoją miękkość.

Chleb mleczny na zakwasie

Składniki:

Chleb mleczny na zakwasie

Ciasto chlebowe:

  • 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego

 

 

  • 2/3 szklanki letniego mleka

 

  • 1/4 szklanki letniej wody

 

  • 2 łyżki roztopionego masła

 

  • 1 łyżka cukru

 

 

 

Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Chleb mleczny na zakwasie
Z drożdży , letniej wody, cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy letnie mleko, zakwas, cały zaczyn, sól i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.  

Z ciasta formujemy jeden duży bochenek chleba,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy wierzch nożem i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.

Tagi:

jajko jajka chleb