Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb mocno cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny domowy pszenny chleb przygotowany na zakwasie żytnim z niewielką ilością świeżych drożdży, z dodatkiem cebuli smażonej i cebuli suszonej w płatkach...

Chleb mocno cebulowy

Składniki:

Chleb mocno cebulowy

Zaczyn:

  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 1/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 1/3 szklanki ciepłej wody

Rozczyn drożdżowy:

Ciasto właściwe:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 2/3 szklanki cebuli suszonej w płatkach
  • 2/3 szklanki cebuli smażonej
  • 1 łyżka soli
  • 1,3 szklanki ciepłej wody
  • 1,3 szklanki ciepłego mleka

Sposób przygotowania:

Chleb mocno cebulowy

Etap 1

Chleb mocno cebulowy
Zaczyn przygotowany z żytniego zakwasu wody i mąki.

Zaczyn: Wieczorem zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.

Etap 2

Chleb mocno cebulowy
Rozczyn przygotowany z drożdży mleka mąki i cukru.

Rozczyn drożdżowy: Na drugi dzień drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem i mąką, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 3

Chleb mocno cebulowy
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Chleb mocno cebulowy
Woda mleko zaczyn i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać mleko, wodę, zaczyn i rozczyn drożdżowy, wymieszać.

Etap 5

Chleb mocno cebulowy

Ciasto wyrabiać ok.15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.

Etap 6

Chleb mocno cebulowy

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Chleb mocno cebulowy

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb pieczywo