edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chleb na kefirze – bez wyrabiania i wyrastania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Szybki chleb na drożdżach – bez wyrabiania i wyrastania. Z wypieczoną skórką i elastycznym wilgotnym miękiszem. Idealny zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami.

Chleb na kefirze – bez wyrabiania i wyrastania Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb na kefirze – bez wyrabiania i wyrastania

 

Sposób przygotowania:

Chleb na kefirze – bez wyrabiania i wyrastania
Drożdże rozmieszać w dużym kubku z cukrem, łyżką odebranej od całości mąki i 100 ml ciepłej wody, odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kefirem, wyrośniętym zaczynem i pozostałą wodą. Składniki muszą się tylko połączyć.

Wymieszane ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem (u mnie keksówka 21x11 cm), wyrównać powierzchnię i posypać czarnuszką.

Foremkę wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni i piec przez 90 minut. Jeśli wierzch będzie się za mocno spiekać, można go delikatnie przykryć.

Chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.
Chleb na kefirze – bez wyrabiania i wyrastania
Chlebek wyjąć z foremki bezpośrednio po upieczeniu.

Tagi:

pieczywo chleb