Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To taki nietypowy chlebek, ale bardzo dobry w smaku. Odkąd zaczęłam moją przygodę z pieczeniem chleba, to lubię bardzo eksperymentować.

Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami

 

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 400 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki ziaren amarantusa
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g orzeszków pistacjowych
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki konfitury z dzikiej róży
  • 500 ml maślanki

Sposób przygotowania:

Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami
Wsypujemy do miski mąkę kukurydzianą. Dosypujemy mąkę krupczatkę i mieszamy. Dodajemy ziarna amarantusa. Prażymy na suchej patelni orzeszki piniowe i pistacje. Następnie wsypujemy do reszty składników i mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy łyżkę soli morskiej.

Świeże drożdże kruszymy w palcach i dodajemy do całości, mieszamy. Wlewamy maślankę o temperaturze pokojowej, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy konfiturę z dzikiej róży i mieszamy ponownie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Przekładamy do dwóch foremek, u mnie silikonowych. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 minut, aż do zrumienienia.

Smacznego !
Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami :)
Chlebki, które pieką się w piekarnku w foremkach silikonowych
Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami :)
Chlebki najlepiej wystudzić na kratce, wtedy nie zaparują

Tagi:

chleb pieczywo