Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb na młodym zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chlebek przygotowałam na młodym zakwasie i dlatego dla pewności że wyrośnie, dodałam do niego trochę suszonych drożdży.

Chleb na młodym zakwasie

Składniki:

Chleb na młodym zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb na młodym zakwasie

1

Chleb na młodym zakwasie
Wyjęty z lodówki i dokarmiony pszenny zakwas.

Przygotować pszenny zakwas.

2

Chleb na młodym zakwasie
Aktywny pszenny zakwas wymieszany z ciepłą wodą.

Zakwas rozmieszać z ciepłą wodą.

3

Chleb na młodym zakwasie
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i suszone drożdże, dokładnie wymieszać.

4

Chleb na młodym zakwasie
Dobrze wyrobione ciasto odłożone na około cztery godziny.

Powoli dolewać rozpuszczony zakwas i cały czas mieszać. Ciasto wyrabiać ok. 20 minut.

5

Chleb na młodym zakwasie
Ciasto dwa razy odgazowywane przez zawijanie jego brzegów do środka.

Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. W czasie wyrastania ciasto dwa razy odgazować, zawijając jego brzegi do środka.

6

Chleb na młodym zakwasie
Wyrośnięte i uformowane w bochenek ciasto ułożone na blasze.

Wyrośnięte ciasto uformować w podłużny bochenek i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 2,5 godziny.

7

Chleb na młodym zakwasie

Tuż przed pieczeniem na wierzchu bochenka można zrobić ostrym nożem ukośne nacięcia.

8

Chleb na młodym zakwasie

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Chleb piec ok. 50 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.


Tagi:

chleb