dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Chleb na piwnym zaczynie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wytrawny, doskonały smak...

Chleb na piwnym zaczynie

Składniki:

Chleb na piwnym zaczynie

 

  • zaczyn:
  • 200 ml butelkowego , jasnego piwa
  • 100g mąki żytniej chlebowej
  • 2-3 łyżki zakwasu żytniego

 

  • ciasto:
  • 200g maki pszennej chlebowej (typu 650)
  • 130g letniej wody
  • 100g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 100g maki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1.5 łyżeczki soli
  • łyżeczka zmielonego kminku
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Chleb na piwnym zaczynie
Piwo podgrzej w rondelku. Zdejmij z ognia, wlej do miski, lekko ostudź. Powoli wsyp mąkę żytnią chlebową, cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Ostudź, dodaj zakwas żytni, wymieszaj. Miskę przykryj, odstaw na noc w temp. pokojowej

W dniu wypieku do zaczynu wlej wodę, wymieszaj. Dodaj wszystkie mąki, sól, kminek i cukier, wyrabiaj aż utworzy się miękkie i lekko klejące się ciasto. Miskę przykryj, odstaw na 40 minut. następnie łyżką nakładaj ciasto do formy, przykryj, odstaw do wyrośnięcia 4-5 godzin.

Chleb piecz 10 minut w temperaturze 230 C, Następnie temp zmniejsz do 210 C piecz jeszcze ok. 35 minut, aż do zbrązownia skórki...i gotowe!;)