jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami inspirowany jest przepisem zaczerpniętym z jednego bloga. Dodatek śliwek i ziół prowansalskich całkowicie odmienił jego smak na bardziej wytrawny.

Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami

Składniki:

Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami

 

 

 

  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

 

  • solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników

 

 

 

 

 

 

 

 

  • mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż

 

 

 

 

 

 

  • Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.

Sposób przygotowania:

Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami

Przygotowanie ciasta

Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami
Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto.

Formowanie bochenka

Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami
Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść naokrągłą blachę

Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż.

Pieczenie

Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami
Ostudzić chlebek przed krojeniem na kratce.

Piec około 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni zmniejszając temperaturę do 180 st.C .
Ostudzić przed krojeniem na kratce.

Tagi:

pieczywo chleb