Chleb na zakwasie

Pieczywo « poprzedni | następny »
Ma-Gosia offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 131
zdjęcia: 1 z 1
Chleb na zakwasie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Chleb pieczony w automacie.


trudność: łatwe
czas:

Chleb na zakwasie - SKŁADNIKI:

  • Chleb na zakwasie
  • Program: pieczywo pełnoziarniste
  • Składniki na 750 g:
  • 200 ml wody;
  • 150 g maślanki;
  • 4 łyżki oleju;
  • 30 g zakwasu (2 łyżki);
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej;
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • Po sygnale dźwiękowym można dodać, wg uznania, ziarna słonecznika lub sezamu.

Chleb na zakwasie - PRZYGOTOWANIE:

Składniki należy umieszczać w automacie w kolejności podanej w przepisie. wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw wlewa się wodę i inne płynne składniki, później wsypuje się mąkę. Należy jednak przestrzegać instrukcji obsługi automatu do pieczenia chleba. (kolejność może być inna)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chleb na zakwasie (strona 1 z 1)  
Ma-Gosia

Ma-Gosia
offline

2010-08-07 21:51
Bywa i tak :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym Włoska focaccia z ziołami Mini chlebki z ziołami
Kajzerki domowe bułeczki Chleb na nocnym zaczynie Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem
Pszenny chleb z maślanką Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem
Rogaliki cebulowe Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami Chleb mleczny żytni na zakwasie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane