Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z czerstwym chlebem i siemieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zostało troszkę chleba na zakwasie? Nikt nie chce czerstwej piętki? Już nie wyrzucam! Bo wykorzystać można do następnego chleba.

Chleb na zakwasie z czerstwym chlebem i siemieniem

Składniki:

Chleb na zakwasie z czerstwym chlebem i siemieniem

Zaczyn:

  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej typ 2000
  • 200 g wody

Namaczanka:

  • Ok. 35g (1 średnia kromka) chleba na zakwasie
  • 45 g siemienia lnianego
  • 150 g wrzątku

Ciasto właściwe:

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z czerstwym chlebem i siemieniem

Zaczyn:

Chleb na zakwasie z czerstwym chlebem i siemieniem
Suchy chleb opiec w piekarniku lub tosterze na brązowo...

Składniki wymieszać i odstawić na około 12-14 godzin.
Namaczanka:
Suchy chleb opiec w piekarniku lub tosterze na brązowo. Wystudzić, połamać na kawałki i zmielić w rozdrabniaczu. Wsypać do rondelka, dodać siemię lniane i wrzątek, wymieszać, przykryć i odstawić na noc.

ETAP 2:

Chleb na zakwasie z czerstwym chlebem i siemieniem
Na drugi dzień do namaczanki dodać pozostałą wodę i zakwas i wymieszać.

Na drugi dzień rano do namaczanki dodać pozostałą wodę i zakwas i wymieszać.

ETAP 3:

Chleb na zakwasie z czerstwym chlebem i siemieniem
Do robota wsypać mąkę i sól. Dodać namaczankę z zaczynem.

Do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać namaczankę z zaczynem. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny.

ETAP 4:

Chleb na zakwasie z czerstwym chlebem i siemieniem
Wyrównać i oprószyć lekko mąką. Odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.

Następnie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć lekko mąką. Odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce