zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb na zakwasie z pszenicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jeśli nie piekłaś( łeś ) chleba z pszenicą to koniecznie nadrób zaległości. Co prawda po upieczeniu ziarna na wierzchu są chrupiące i lekko twardawe to środek jest miękki i pszenica także.

Chleb na zakwasie z pszenicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z pszenicą

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z pszenicą
Ziarna pszenicy wypłukać w wodzie, potem zalać czystą wodą i zostawić do namoczenia na kilka godzin. Gdy ziarna będą miękkie odlać wodę. Do miski wlać wodę, dodać zakwas, drożdże i sól i wymieszać. Potem dodać obie mąki i ziarna pszenicy i wyrobić ciasto. Miskę posmarować olejem i ciasto i przykryć folią spożywczą, zostawić ciasto do wyrośnięcia. Potem ciasto przebić aby odgazować, ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych mąką, potem zrobić nacięcie, oprószyć mąką i znów zakryć i zostawić do wyrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 45 minut i kolejne 15 w 200 stopniach. Przed pieczeniem na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą, dzięki temu będzie chrupiąca skórka. Upieczone bochenki wyjąć z blaszek i wystudzić na kratce.
Chleb na zakwasie z pszenicą
Etap 1 do obu mąk dodać namoczone ziarna pszenicy
Chleb na zakwasie z pszenicą
Etap 2 ciasto wyrobić i posmarować olejem
Chleb na zakwasie z pszenicą
Etap 3 potem po wyrobieniu zostawić do wyrośnięcia
Chleb na zakwasie z pszenicą
Etap 4 a to sa chlebki po wyjęciu z blaszek