Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Świetny chleb pszenny z ryżem, na zakwasie żytnim. wilgotny i długo świeży dzięki dodatkowi ryżu

Chleb na zakwasie z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z ryżem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z ryżem
Ryż ugotować w osolonej wodzie lub użyć pozostałego z obiadu. Do misy robota wsypać mąkę pszenną typ 650 i typ 2000, dodać sól. Wlać zakwas rozmieszany z ciepłą wodą. Wsypać ostudzony ryż. Dodać jedną garść słonecznika. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Następnie przełożyć do formy, wyrównać, posypać słonecznikiem, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec około 40 minut. Wystudzić na kratce i pokroić w kromki.
Chleb na zakwasie z ryżem
Ryż ugotować w osolonej wodzie lub użyć pozostałego z obiadu. Do misy robota wsypać mąkę pszenną typ 650 i typ 2000, dodać sól.
Chleb na zakwasie z ryżem
Wlać zakwas rozmieszany z ciepłą wodą. Wsypać ostudzony ryż.
Chleb na zakwasie z ryżem
Dodać jedną garść słonecznika. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny.
Chleb na zakwasie z ryżem
Następnie przełożyć do formy, wyrównać, posypać słonecznikiem, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia.