Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z zaparką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszny chlebek pszenno-żytni. Z dodatkiem siemienia lnianego. Ładnie rośnie dzięki niewielkiemu dodatkowi drożdży, ale długo utrzymuje świeżość.

Chleb na zakwasie z zaparką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z zaparką

 

  • Zaczyn:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 60 g wody
  • 60 g mąki pszennej typ 2000
  • Zaparka:
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 100 g wrzątku
  • Ciasto właściwe:
  • 150 g mleka
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • Ziarna do posypania

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z zaparką
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z mąką i wodą, przykryć ściereczką i odstawić na cała noc. Rano zalać mąkę żytnią wrzątkiem (najlepiej w misce), szybko wymieszać, przykryć przykrywką i odstawić do ostudzenia. Do misy robota wsypać mąkę, sól i siemię lniane. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Dodać oliwę, zaparkę i zaczyn, wymieszać na jednolitą masę. Wlać do misy i zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do formy (średnica 21cm) wyłożonej papierem, wyrównać dłonią zmoczoną w wodzie, posypać czarnym sezamem (siemię lniane już mi się skończyło ;)) i odstawić do ponownego wyrośnięcia, około godziny. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 210 i piec jeszcze ok. 25 minut. Wystudzić na kratce
Chleb na zakwasie z zaparką
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z mąką i wodą, przykryć ściereczką i odstawić na cała noc.
Chleb na zakwasie z zaparką
Rano zalać mąkę żytnią wrzątkiem (najlepiej w misce), szybko wymieszać, przykryć przykrywką i odstawić do ostudzenia.
Chleb na zakwasie z zaparką
Do misy robota wsypać mąkę, sól i siemię lniane. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Dodać oliwę, zaparkę i zaczyn, wymieszać na jednolitą masę. Wlać do misy i zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Chleb na zakwasie z zaparką
Po tym czasie przełożyć do formy (średnica 21cm) wyłożonej papierem, wyrównać dłonią zmoczoną w wodzie, posypać czarnym sezamem (siemię lniane już mi się skończyło ;)) i odstawić do ponownego wyrośnięcia, około godziny.