Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczny chlebek bez pszenicy. Z mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem orkiszowych otrąb i złotego siemienia lnianego.

Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi

Składniki:

Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi

Zaczyn:

  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 150 g wody
  • 150 g mąki żytniej typ 720

Ciasto właściwe:

  • 300 g wody
  • 30 g otrąb orkiszowych
  • 30 g siemienia lnianego złotego
  • 300 g mąki orkiszowej typ 912
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 15 g soli

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi

ETAP 1:

Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi
Do misy robota wlać wodę i dodać zaczyn.

Zaczyn:
Zmieszać składniki zaczynu bardzo dokładnie. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na przynajmniej 12 godzin.
Ciasto właściwe:
Do misy robota wlać wodę i dodać zaczyn.

ETAP 2:

Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi
Wsypać otręby orkiszowe i złote siemię lniane.

Wsypać otręby orkiszowe i złote siemię lniane.

ETAP 3:

Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi
Na koniec wsypać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny.

Na koniec wsypać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny.

ETAP 4:

Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć do formy (keksówka dł. 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć mąką. Odstawić na kolejne 3-4 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć do formy (keksówka dł. 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć mąką. Odstawić na kolejne 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce


Tagi:

chleb