Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najlepszy chleb na zakwasie jaki jadłam

Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym

 

  • 300 g zakwasu orkiszowego
  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki otrębów (dowolnych, ja dałam żytnie)

 

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym
Do miski wrzucić zakwas (dokarmiony 12h wcześniej) dolać wodę, dodać sól i miód. Wsypać obie mąki. Dodać po JEDNEJ łyżce siemienia, sezamu, słonecznika, maku i otrębów. Resztę tych składników wsypać do miseczki i wymieszać, posłużą do posypania chleba. Zawartość miski wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Gdy ciasto urośnie należy je odgazować. I przełożyć do długiej keksówki (30cm długości). Wyrównać dłonią zwilżoną wodą, posypać odłożoną wcześniej posypką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Spryskać wodą (aby ziarna się nie przypaliły). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut (grzałki góra-dół bez termoobiegu), następnie zmniejszyć temperaturę do 190 (wyłączyć górną grzałkę – jeśli jest taka możliwość, jeśli nie, przykryć chleb od góry folią) i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić na kratce, kroić po zupełnym wystudzeniu
Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym
Do miski wrzucić zakwas dolać wodę, dodać sól i miód. Wsypać obie mąki. Dodać po JEDNEJ łyżce siemienia, sezamu, słonecznika, maku i otrębów.
Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym
Odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Gdy ciasto urośnie należy je odgazować.
Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym
I przełożyć do długiej keksówki (30cm długości). Wyrównać dłonią zwilżoną wodą, posypać odłożoną wcześniej posypką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny.
Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym
Etap 4Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 następnie zmniejszyć temperaturę do 190 i piec jeszcze 40 minut.