Chleb orkiszowy ubijany

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny, miękki i pachnący chleb z mąki orkiszowej. Idealny na zdrowe pierwsze śniadanie. A przede wszystkim domowy.

Chleb orkiszowy ubijany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb orkiszowy ubijany

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy ubijany
Wszystkie składniki na chleb wrzucamy do miski, drożdże rozkruszamy. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach końcówką do ubijania białek, tak długo, aż ciasto ni będzie się przyklejało do boków miski, Miskę dokładnie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto delikatnie wyjmujemy z miski i kładziemy na omączonym blacie. Z góry również delikatnie posypujemy je mąką i dzielimy na dwie równe części. Następnie, uważając aby nie zniszczyć struktury ciasta przeplatamy je tak jak warkocz. Chleb przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż chleb podwoi swoją objętość. Piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia w środku nagrzewamy do 230 stopni. Chleb wraz z papierem do pieczenia zsuwamy na gorący kamień, piekarnik spryskujemy wodą. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy kolejne 25 minut, aż chleb się ładnie zrumieni. Studzimy na kratce. 
Chleb orkiszowy ubijany
Po formowaniu chleb zostawiamy do wyrośnięcia.