marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chleb orkiszowy z curry

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pieczywo z dodatkiem przypraw i nasion wszelkiego pochodzenia,np.słonecznik,siemię lniane mają zdrowe zastosowanie.Taki chlebek lub bułki warto spróbować.

Chleb orkiszowy z curry

Składniki:

Chleb orkiszowy z curry

 

  • 400 g.mąki orkiszowej,
  • 7 dag.drożdży suchych piekarskich lub Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2/3 szklanki letniej wody lub maślanki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 4 łyżki curry,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę,
  • białko do posmarowania,
  • sezam biały lub czarny do posypania.

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy z curry
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i letniej wody lub maślanki. Odstawić na kwadrans, a następnie przesiać do większej misy mąkę orkiszową, wlać zaczyn, oliwę, dodać soli, curry, siemienia lnianego i wyrabiać rękoma, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni. Nakryć je czystą lnianą ściereczką i odstawić na ponad godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na pół godziny przed pieczeniem nagrzać piekarnik lub napalić w piecu chlebowym, blachę natłuścić lekko i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozprowadzając je dłońmi po powierzchni blachy. Posmarować po wierzchu ciasto rozbełtanym białkiem i posypać sezamem białym lub czarnym. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na godzinę lub na dłużej i nastawić minutnik lub pilnować czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć blachę z chlebem i położyć na kuchence, którą wcześniej opróżnić, aby gdzie było postawić blachę. Pieczywo można po ostygnięciu kroić na kromki i podawać na śniadanie lub na kolację z nabiałem.