SUPERPRZEPIS

Chleb orkiszowy z orzechami

  • 4
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Chleb orkiszowy z orzechami Więcej zdjęć (4)

Uwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem”

Składniki:

Chleb orkiszowy z orzechami

 

  • 25 g drożdży
  • 500ml ciepłej wody
  • 500g maki orkiszowej typ 2000
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 10 łyżek siemienia lnianego
  • 10 łyżek pestek słonecznika
  • 10 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy z orzechami
Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym lub bawełnianym woreczku (nie w foli!).
Chleb orkiszowy z orzechami
Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy.
Chleb orkiszowy z orzechami
Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką.
Chleb orkiszowy z orzechami
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut.