czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Chleb orkiszowy z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Chlebek ma bardzo pyszny pomidorowy smak, chrupiącą skórkę i dużo ziaren w sobie... Jest przepyszny!

Chleb orkiszowy z pomidorami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb orkiszowy z pomidorami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy z pomidorami
1. Zaczyn wymieszać z przesianą mąką, wodą oraz startym jabłkiem. Przykryć i odstawić na 12 godzin. 2. Do zaczynu dodać zmiksowane na papkę pomidory. Dodać miód, sezam i sól morską. Stopniowo dodawać przesiane mąki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozklepać, złożyć do środka "na cztery" i włożyć z powrotem do miski. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę. Po godzinie postąpić dokładnie tak samo i odstawić ciasto na jeszcze jedną godzinę. Następnie uformować podłużny bochenek chleba. Ułożyć na blachę złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie naciąć z wierzchu ostrym nożem. Posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec 15 minut w temp. 250st, następnie około 25-30minut w temp. 220st.
Chleb orkiszowy z pomidorami
Przygotowac zaczyn następnie zagnieśc ciasto
Chleb orkiszowy z pomidorami
Z ciasta ufrmować bochenek, ułożyć w foremce
Chleb orkiszowy z pomidorami
Wiezrch naciąc, posmarowac wodą i posypać ziarnami