zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Chleb orkiszowy z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Puszysty i aromatyczny chleb z jesiennym dodatkiem - żurawiną. Trochę przy nim pracy, ale czy wszystko musi być łatwe i szybkie?;-)

Chleb orkiszowy z żurawiną

Składniki:

Chleb orkiszowy z żurawiną

 

  • Na foremkę 10x25 cm :

 

  • 150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 350 g mąki chlebowej
  • 3 łyżki otrąb orkiszowych eko
  • paczuszka drożdży instant 7g
  • łyżeczka cukru
  • garść pestek słonecznika i dyni
  • 20 g suszonej żurawiny posiekanej
  • łyżeczka soli
  • 350 ml wody w temperaturze pokojowej(daję taką lekko ciepłą)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • do posypania kminek i czarnuszka
  • mleko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy z żurawiną
Mąkę łączymy z ziarnami, solą i otrębami. Dobrze wszystko mieszamy. W drugim naczyniu łączymy wodę, oliwę, cukier i drożdże. Mieszamy dokładnie. Zalewamy płynaem suchą mieszankę i odstawiamy na chwilę na 5-10 minut. Po chwili wszystko razem dokładnie łączymy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok 5-10minut. Ciasto będzie dość kleiste, takie być powinno. Na koniec dodajemy posiekaną żurawinę. Odstawiamy na 15 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie zwilżamy ręce i formujemy bochenek. Wkładamy go do foremki wysmarowanej tłuszczem. Zwilżamy ciasto mlekiem i posypujemy kminkiem i czarnuszką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 - 60 min aż podwoi objętość. Nagrzewamy piec do 190-200oC. Na dno (na najniższą półkę) wstawiamy naczynie z wodą. Delikatnie przenosimy formę z ciastem- ja robię to wcześniej zanim piecyk się mocno nagrzeje, bo ciasto przeżyje szok termiczny i nam opadnie zamiast rosnąć - tak mi się już zdarzyło, ale może to nie reguła:) Pieczemy ok.45 min. Po wyjęciu chleba z pieca zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce aby odparował.