anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chleb otrębowy na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Chleb pszenny razowy z naprawdę dużą ilością otrąb, wskazany m.in. w diecie antycholesterolowej. Zaparzone otręby sprawiają, że chleb nie jest suchy i się nie kruszy przy krojeniu.

Chleb otrębowy na drożdżach

Składniki:

Chleb otrębowy na drożdżach

 

  • otręby żytnie – 1/2 szk.
  • otręby pszenne – 1/2 szk.
  • wrząca woda – 3/4 szk.
  • mąka pszenna typ 2000 – 1,5 szk.
  • mąka pszenna typ 650 - 1/2 szk.
  • drożdże świeże – 14 g
  • letnia woda – 1/2 szk.
  • oliwa – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Chleb otrębowy na drożdżach

ETAP 1:

Chleb otrębowy na drożdżach
Najpierw przygotowujemy otręby pszenne i żytnie.

Otręby żytnie i pszenne włożyć do miski i wymieszać.

ETAP 2:

Chleb otrębowy na drożdżach
Otręby zalać wrzącą wodą i odstawić do wystygnięcia.

Zalać wrzątkiem, miskę nakryć folią spożywczą i odstawić, aż otręby będą zimne, najlepiej na kilka godzin.

ETAP 3:

Chleb otrębowy na drożdżach
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z drożdży, łyżki letniej wody i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty połączyć z zaparzonymi otrębami i pozostałymi składnikami ciasta. Całość dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb otrębowy na drożdżach
Ciasto chlebowe przełożyć do przygotowanej keksówki.

Następnie uformować bochenek i przełożyć do keksówki o wymiarach 30x11 cm. Piec 40 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

ETAP 5:

Chleb otrębowy na drożdżach
Chleb kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Upieczony wystudzić na kratce kuchennej.


Tagi:

pieczywo chleb