iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chleb pełnoziarnisty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Szybki i prosty w przygotowaniu chlebek na drożdżach bo tak przygotowywane pieczywo ja lubię najbardziej.

Chleb pełnoziarnisty

Składniki:

Chleb pełnoziarnisty

 

  • 60 dag maki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 5 łyżek otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Chleb pełnoziarnisty
Mąkę wymieszać z otrębami, drożdżami i przyprawami, dolać ciepłą wodę i wymieszać tylko łyżką ( nie musi być dokładnie wymieszane i odstawić na kilka minut, aby drożdże się uaktywniły.

Po około 15 minutach dolać oliwę i przy pomocy robota zagnieść ciasto ( wyrabiać je kilka minut) , następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta uformować 1 większy lub tak jak ja 2 mniejsze bochenki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu zimną wodą i posypać delikatnie mąką, odstawić do wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 35-40 minut w zależności od wielkości bochenków.  

Tagi:

chleb pieczywo