mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Chleb pełnoziarnisty

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Domowy chlebek pełnoziarnisty na śniadanie dodaje energii i polecam go osobom na diecie,ponieważ ziarenka zbóż poprawiają przemianę materii.

Chleb pełnoziarnisty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pełnoziarnisty

 

Sposób przygotowania:

Chleb pełnoziarnisty
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól i rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy je mokrą ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min w temp. pokojowej by składniki się związały. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i formujemy bochenki chleba, które umieszczamy w blaszkach (keksówkach) wcześniej nasmarowanych olejem. Odstawiamy na ok. 35-40 min w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką (aż ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięty chleb delikatnie wygładzamy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi bądź ziarnami słonecznika, następnie wkładamy do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika i pieczemy przez ok 30-35 min. Smacznego! :)
Chleb pełnoziarnisty
Drożdże wymieszane z wodą.
Chleb pełnoziarnisty
Mieszamy mąkę pełnoziarnistą z solą.
Chleb pełnoziarnisty
Zagniecione ciasto wkładamy do keksówki.
Chleb pełnoziarnisty
Gdy urośnie posypujemy płatkami owsianymi.