bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny mięciutki chleb pełnoziarnisty na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika i lnu, idealny dla diabetyków.

Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni

Składniki:

Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni

 

  • 200 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 200 gram mąki żytniej typ 2000
  • 0,5 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • O,5 litra letniej wody
  • 0,5 szklanki płatków orkiszowych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka soli
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, sól, cukier, płatki orkiszowe, ziarna słonecznika oraz lnu, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, najlepiej przez kilka minut. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier do pieczenia i układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.

Tagi:

pieczywo chleb