anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Jeśli lubicie chleby z mnóstwem ziaren, to koniecznie musicie ten chleb sobie upiec. Piekę dużo różnych chlebów, ale jak do tej pory, to ten jest moim ulubionym. Upiekłam go na podstawie przepisu J. Hamelmana.

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

Składniki:

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

 

  • LEVAIN:
  • mąka pszenna typ 650 - 230 g
  • woda - 290 g
  • aktywny zakwas żytni - 50 g

 

  • NAMOCZONE ZIARNO:
  • łamane ziarno żyta - 80 g
  • orkisz – 70 g
  • owies – 70 g
  • siemię lniane - 80 g
  • słonecznik - 70 g
  • wrząca woda – 370 g
  • sól – 10 g

 

Sposób przygotowania:

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

ETAP 1:

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie
Levain przygotować 12-16 godzin wcześniej.

LEVAIN: w misce aktywny zakwas żytni wymieszać z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.

ETAP 2:

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie
Ziarna przygotować w tym samym czasie co levain.

NAMOCZONE ZIARNO: wszystkie ziarna i sól zalać wrzątkiem, wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.

ETAP 3:

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

CIASTO: wszystkie składniki ciasta wyrobić z wcześniej przygotowanym levain oraz namoczonymi ziarnami. Miskę z ciastem nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.

Ciasto składać co 45 minut. Następnie przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 30x11 cm, wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie
Upieczone bochenki wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika, piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 30 minut. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika.

Jeśli stukając w spód chleba słyszymy głuchy odgłos, to znaczy, że chleb jest upieczony. Wyłożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.


Tagi:

pieczywo chleb