Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb Pionierów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczny i miękki chleb drożdżowy, z dodatkiem jajek i mąki kukurydzianej. Pod taką nazwą znalazłam go w sieci, więc zachowałam ;)

Chleb Pionierów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb Pionierów

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb Pionierów
Do misy wsypać obie mąki, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, wymieszać. Rozczyn wlać do misy, dodać 2 roztrzepane jajka oraz olej słonecznikowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do formy (15x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut. Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Chleb Pionierów
Do misy wsypać obie mąki, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, wymieszać.
Chleb Pionierów
Rozczyn wlać do misy, dodać 2 roztrzepane jajka oraz olej słonecznikowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Chleb Pionierów
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do formy (15x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut.
Chleb Pionierów
Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.