SUPERPRZEPIS

Chleb pomarańczowy

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Chleb pomarańczowy

Słodki chlebek z dodatkiem soku pomarańczowego. Mięciutki i prosty do zrobienia. Serdecznie polecam!

Składniki:

Chleb pomarańczowy

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pomarańczowy

Wyrabianie ciasta

Chleb pomarańczowy
Wyrastający chlebek pomarańczowy.

Drożdże rozpuścić w ¼ szkl. wody. Dodać szczyptę mąki oraz cukru, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Wyrastanie i pieczenie

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, uformować podłużny bochenek i umieścić go w dużej formie keksówce wysmarowanej masłem, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek odstawić na około 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie piec w 200st.C około 30 minut do zarumienienia.

Studzenie

Chleb pomarańczowy
Studzenie upieczonego chleba pomarańczowego.

Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego! (inspiracja: z jednego z blogów)


Tagi:

jajko jajka chleb