Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Chleb przenno żytni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny domowy chleb pszenno-żytni

Chleb przenno żytni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb przenno żytni

 

Sposób przygotowania:

Chleb przenno żytni
Do ciepłego mleka wsypujemy cukier dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz żytnią, dodajemy sól oraz wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto dolewając pomalutku ciepłą wodę - wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodzić od ręki Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min Wyrośnięte ciasto ugniatamy i formujemy okrągły chleb, nadcinamy go z wierzchu i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 45 minut
Chleb przenno żytni
Do mąki i soli dodajemy zaczyn który wcześniej przygotowaliśmy
Chleb przenno żytni
Z podanych skąłdników wyrabiamy caisto odchodzące od ręki
Chleb przenno żytni
Z ciasta formujemy okrągły bochenek chleba
Chleb przenno żytni
bochenek chleba nakrawamy z wierzchu i pieczemy

Tagi:

chleb pieczywo