Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chleb pszenno-gryczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam chleb pszenny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej gryczanej, orzechów i ziaren słonecznika, jest przepyszny. Wszyscy domownicy uwielbiają takie domowe pieczywo.

Chleb pszenno-gryczany

Składniki:

Chleb pszenno-gryczany

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-gryczany

ETAP 1:

Chleb pszenno-gryczany
Z 2 łyżek mąki, ciepłego mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn.

Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Chleb pszenno-gryczany
Wszystkie trzy gatunki mąki razem połączyć.

Do drugiej miski wsypać wszystkie gatunki mąki, sól i wymieszać.

ETAP 3:

Chleb pszenno-gryczany
Mąkę połączyć z rozczynem i lekko podgrzanym mlekiem.

Następnie do mąki wlać rozczyn i ciepłe mleko, wyrabiać.

ETAP 4:

Chleb pszenno-gryczany
Połączyć z ziarnami i masłem, wyrobić i odłożyć w ciepłe miejsce.

Po 5 minutach wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło, posiekane orzechy i słonecznik.

Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Chleb pszenno-gryczany

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić na posypanej mąką desce i uformować bochenek.

Włożyć do foremki keksowej, posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą o wymiarach 30/12 cm.

ETAP 6:

Chleb pszenno-gryczany

Blaszkę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem.

ETAP 7:

Chleb pszenno-gryczany

Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.


Tagi:

chleb pieczywo