migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chleb pszenno-gryczany na zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Kolejny pyszny chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki pszennej i gryczanej. Bez żadnych dodatków smakowych.

Chleb pszenno-gryczany na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-gryczany na zakwasie

 

  • 150 g aktywnego zakwasu
  • 350 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 200 g mąki grycznej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 420 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-gryczany na zakwasie
Obie mąki wymieszać z solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić i przełożyć masę.

Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut.

Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze kolejne 20 minut. Gotowy chlebek wyjąć z foremki i ułożyć na kratce.

Wierzch dobrze posmarować wodą i tak zostawić do całkowitego wystudzenia.
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie
Obie mąki wymieszać dokładnie w misce z solą.
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie
Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać mąki i wyrobić jednolite ciasto.
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie
Keksówkę 30x10 natłuścić i przełożyć masę. Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny.
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie
Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze kolejne 20 minut.