SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni

  • 13
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni Więcej zdjęć (5)

Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie z dodatkiem pestek dyni

Składniki:

Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni

 

  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 150 g mąki gryczanej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 300 ml letniej wody
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego według przepisu https://gotujmy.pl/zytni-zakwas-chlebowy,przepisy,171540.html
  • 50 g pestek dyni + do posypania wierzchu
  • masło i mąka do przygotowania formy

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni
Do miski przesiałam obie mąki, wymieszałam je z solą i pośrodku zrobiłam wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże. Do drożdży dodałam miód i wlałam 50 ml letniej wody. Wymieszałam drożdże z miodem, wodą i niewielką ilością zagarniętej mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilka minut do wyrośnięcia zaczynu. Po tym czasie dolałam resztę wody i aktywny zaczyn. Ciasto wyrabiałam dokładnie drewnianą łyżką przez kilka minut, aż ciasto stało się gładkie i elastyczne. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu aż podwoiło objętość.



Keksówkę o wymiarach 9x37 cm (można wziąć troszkę krótszą, wtedy chleb będzie wyższy) wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką. Do wyrośniętego ciasta dodałam pestki dyni i dokładnie wymieszałam, żeby je równomiernie rozprowadzić. Ciasto przełożyłam do keksówki, powierzchnię wyrównałam, posmarowałam ciepłą wodą i posypałam dodatkowymi pestkami dyni. Keksówkę przykryłam ściereczką i odstawiłam do ostatniego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło foremkę, wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem, następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni, wyjęłam chleb z formy i położyłam bezpośrednio na ruszcie piekarnika. Dopiekałam jeszcze około 10 minut. Wystudziłam na kratce kuchennej.
Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni
Poszczególne etapy przygotowania ciasta na chleb.
Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni
Do wyrośniętego ciasta dodałam pestki dyni i dokładnie wymieszałam.
Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni
Ciasto przełożyłam do przygotowanej foremki i posypałam pestkami.
Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni
Chleb pszenno gryczany świeżo wyjęty z piekarnika.

Tagi:

dynia chleb