SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno - jaglany na zakwasie

  • 4
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie Więcej zdjęć (3)

Chleb z mieszanej mąki pszennej z dodatkiem mąki jaglanej na żytnim zakwasie długo zachowuje świeżość. Skórkę ma cienką, a miąższ z dużą ilością drobnych dziurek.

Składniki:

Chleb pszenno - jaglany na zakwasie

 

  • ZACZYN:
  • aktywny zakwas żytni – 70 g
  • mąka pszenna typ 2000 – 300 g
  • woda – 300 ml

 

  • PRZYGOTOWANIE MĄKI JAGLANEJ:
  • mąka jaglana – 100 g
  • wrząca woda – 100 ml

 

  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • cały zaczyn – 670 g
  • zaparzona mąka jaglana – 200 g
  • mąka pszenna typ 750 – 500 g
  • woda – 250 g
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • syrop sosnowy – 1 łyżka

 

  • DO POSYPANIA:
  • ziarna sezamu – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - jaglany na zakwasie
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin. Mąkę jaglaną zalać wrzątkiem i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 11x30 cm i odstawić do kolejnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą, posypać ziarnami sezamu i naciąć ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180°C i piec 15 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić.  
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie
Mąkę jaglaną zalać wrzątkiem i odstawić na 12 godzin.

Tagi:

ciasto chleb