zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenno orkiszowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma to jak zapach pieczonego chleba roznoszący się po domu. Chleb jest bardzo smaczny i najlepszy z samym masłem.

Chleb pszenno orkiszowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb pszenno orkiszowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno orkiszowy
W misce wymieszać drożdże z wodą i cukrem. Potem dodać obie mąki i sól i wymieszać, wlać olej i wyrobić ciasto. Lekko oprószyć je z wierzchu mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, podzielić na dwie części, kilka razy złożyć ciasto, uformować podłużne bochenki i każdy umieścić w koszykach rozrostowych obsypanych mąką.

Bochenki oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną przełożyć bochenki delikatnie na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Do piekarnika wstawić naczynie z wodą a temperaturę nastawić na 210 stopni i po nagrzaniu wstawić do niego blachę z chlebami. Piec 30 minut a potem piec jeszcze 15 minut w 200 stopniach.

Upieczone chleby wystudzić na kratce.
Chleb pszenno orkiszowy
Bochenki oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.