Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moja rodzina bardzo lubi chlebek z dodatkiem cebuli, dlatego często ją dodaję do ciasta na chleb... Tym razem użyłam tylko cebuli smażonej...

Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą

Składniki:

Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 4,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
  • 1 szklanka smażonej cebuli
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą

Etap 1

Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą
Woda olej i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, olej i wodę, wymieszać.

Etap 4

Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 6

Chleb pszenno-orkiszowy z cebulą

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.