reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Chleb pszenno orkiszowy z chia na podmłodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis nie jest trudny, niestety czas przygotowania jest dość długi, ale jego zapach i smak wszystko nam wynagradza.

Chleb pszenno orkiszowy z chia na podmłodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb pszenno orkiszowy z chia na podmłodzie

 

  • Podmłoda:
  • 200 g mąki orkiszowej chlebowej
  • 200 ml letniej wody
  • 2 g drożdży

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno orkiszowy z chia na podmłodzie

podmłoda

Chleb pszenno orkiszowy z chia na podmłodzie
do przygotowania potrzeba na prawdę niewiele drożdży

Dzień przed pieczeniem:

W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.

przygotowanie

Chleb pszenno orkiszowy z chia na podmłodzie
chleb położyłam na papier do pieczenia i razem przełożyłam do żeliwnego garnka

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami mieszamy z zaczynem, na jednolitą masę.

Przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zagniatamy przez 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.

Przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania.

w połowie tego czasu zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka- dzięki temu chleb będzie bardziej puszysty.

Ciasto będzie gotowe gdy przynajmniej podwoi swoja objętość.

Ciasto ponownie przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i formujemy długi bochenek.

Przykrywamy i pozostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrastania.

pieczenie

Chleb pszenno orkiszowy z chia na podmłodzie
chleb można upiec na blasze, ja jednak piekłam w garnku

Nacinamy

Pieczemy w naparowanym i nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 40-45 minut.

Ja piekłam w żeliwnym garnku ( gęślarce) wcześniej posmarowałam górę wodą.

Upieczony chleb wyciągamy i przekładamy na kratkę do wystudzenia

Smacznego :)


Tagi:

pieczywo chleb