SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką Więcej zdjęć (5)

Chrupiący chlebek ze zdrową mąką orkiszową, kasza jaglaną i sezamem! wspaniale smakuje na ciepło z samym masłem, polecam :)

Składniki:

Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką
Do misy robota wrzucić obie mąki, sól i ugotowaną (na sypko, użyłam pozostałej z obiadu) kaszę jaglaną. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać do misy. Wlać rozpuszczone masło i zagnieść jednolite ciasto, włączyć prędkość 3 i zagniatać 3 minuty. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie zagnieść ponownie, uformować podłużny bochenek, przełożyć do formy (duża keksówka). Zwilżyć wodą, posypać sezamem i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 30-40 minut. Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 minut. Chlebek wystudzić na kratce i pokroić na kromki
Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką
Do misy robota wrzucić obie mąki, sól i ugotowaną (na sypko, użyłam pozostałej z obiadu) kaszę jaglaną.
Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać do misy.
Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie zagnieść ponownie, uformować podłużny bochenek, przełożyć do formy
Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką
Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 minut.