lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb Pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubie patrzeć na innych blogach na przepisy i często wtedy wpadam na różne pomysły. Tym razem też tak było . Zajrzałam na zaprzyjaźnionego bloga i spodobał mi się chlebek . Zrobiłam go po swojemu .

Chleb Pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb Pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym

Zaczyn na chleb pszenno orkiszowy :

 

  • cukier 1 łyżeczka czubata

 

  • woda ciepła 150 ml

składniki na chleb Pszenno orkiszowy :

  • 150 ml ciepłej wody

 

  • 3 szklanki maki pszennej typ 450

 

  • 100 gram mąki orkiszowej typ 1850

 

 

  • Dodatkowo :

 

  • siemię lniane 3 łyżki

 

  • kek sówka 12 x 22 lub 12 x 24 ( zależy jaka forma i ta i ta pasuje ).

Sposób przygotowania:

Chleb Pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym

Do miseczki wlałam ciepła wodę, dodałam rozkruszone drożdże i cukier. Rozmieszałam i dodałam 3 łyżki mąki pszennej, znowu rozmieszałam. Zostawiłam rozczyn pod ściereczką na 15 minut. 

Wykonanie chleba Pszenno orkiszowego:

Do misy z rozczynem dodaję resztę mąki pszennej i ciepłej wody ( gdyby ciasto było zbyt zwarte dodajcie trochę wody ale z umiarem ) Dodaje mąkę orkiszową i wyrabiam ciasto. Przy końcu dodaje oliwę z oliwek i zagniatam , aż ciasto będzie odchodziło od rąk. 

Keksów-kę 12 x 22 wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto chlebowe. Posypuje ciasto siemieniem lnianym tak aby zakryło wierzch. 

Ciasto wkładam do piekarnika, włączam piec na 50 stopni i przez 30 minut ciasto spokojnie rośnie, aż za blaszkę. Teraz nastawiam piec na 200 stopni i piekę 20 minut, następnie zmniejszam do 190 i piekę następne 20 minut. 

Chleb  wyrósł pięknie. 

Chleb Pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym
Zważyłam 100 gram maki orkiszowej typ 1850
Chleb Pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym
Do misy z rozczynem dodaję resztę mąki pszennej i ciepłej wody ( gdyby ciasto było zbyt zwarte dodajcie trochę wody ale z umiarem ) Dodaje mąkę orkiszową i wyrabiam ciasto .
Chleb Pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym
Keksów-kę 12 x 22 wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto chlebowe:) .
Chleb Pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym
Posypuje ciasto siemieniem lnianym tak aby zakryło wierzch . Ciasto wkładam do piekarnika , włączam piec na 50 stopni i przez 30 minut ciasto spokojnie rośnie, aż za blaszkę .

Tagi:

mak chleb